Liefde op het eerste gezicht

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 13:00

Het was liefde op het eerste gezicht! Op een prachtige dag in januari 2014 bezocht ik een villa aan de Amalfikust waar een vijftal Moor hoofden (Testa di Moro) deze bijzondere locatie nog bijzonderder maakten.

Deze ontmoeting op deze meer dan bijzondere plek met als extra bonus de hoofden en het prachtige verhaal wat bij de hoofden hoort had me betoverd en stiekem wist ik toen al dat het daar niet bij zou blijven. Het zaadje was geplant......

Foto's: Karin Prummel - NapolandaDeco - Casa Napolanda -villa aan de Amalfi kust en mijn 1ste eigen testa di moro

Een vaas in de vorm van een hoofd

Gezichten in zwart, donkerbruin en wit. Een vaas in de vorm van een hoofd. Voor sommige (zuid) Italianen niet iets nieuws, maar voor mij wel! Ik was verliefd geworden op de gezichten (die vriendelijk naar mij terug keken) in welke kleur dan ook. In de lente van 2016 had ik opnieuw een ontmoeting met een testa di moro zoals ze officieel heten, deze keer in Tropea Zuid-Italië. Ze was indrukwekkend, gedetailleerd, de blik in haar ogen, ze moest mee naar huis. 

Testa di moro's die moesten er zeker komen

Een ieder die bij ons thuis komt kan niet om haar heen. De meeste reacties zijn positief, maar eerlijk is eerlijk niet iedereen raakt in euforische staat zoals ikzelf. Eind 2019 besloot ik wat met het idee te doen. Helaas gooide de pandemie roet in het eten dus moest ik mijn plannen uitstellen tot een geschikter moment. In de tussentijd heb ik gedaan wat wel kon, namelijk handgemaakt en handbeschilderd serviesgoed ontwikkelen. Dit kon ik makkelijker realiseren tijdens de pandemie vanuit ons huis (Casa Napolanda) in Napels.

Traditie vertaald naar hedendaags design

Eind 2021, na veel research en heel veel meningen te hebben verzameld raakte ik meer en meer overtuigd van het feit dat ik deze hoofden en zo ook de dennenappel vazen in al haar vormen, maten en kleuren moest toevoegen aan de collectie. De pandemie heeft mij tijd gegeven om te kunnen bedenken hoe ik ze graag zie: elegant, bijzonder, exclusief, vriendelijk ogend, tijdloos enz. Kortom een oude traditie vertaald naar hedendaags design.

Kiezen was heeeeeeeel moeilijk!

Het sterke gevoel voor deze (kunst)objecten gaf mij de drang om er meer bekendheid voor te vragen en daarom reisde ik af naar Sicilië. Ik kan jullie niet precies vertellen hoeveel varianten ik heb gezien, maar het waren er heeeeeeel erg veel!  Mijn hart bleef sprongetjes van oeh ah en ook bah maken. Ik denk en vind dat we een geslaagde collectie hebben kunnen samenstellen die ook telkens weer aangevuld wordt. Er zit veel diversiteit in de modellen van met echt goud en platina bewerkt, veel en weinig kleuren tot simpel en strak (de zogenaamde pop art versies). De volledige collectie vind je hier.

Nog altijd liefde op het eerste gezicht

Ik wil(de) oude tradities laten herleven, mensen kennis laten maken met deze bijzondere sculpturen en objecten, net zoals mijn doel jaren geleden was om mensen kennis met Napels en omgeving te laten maken. Vandaag de dag, misschien wel tegen alle verwachtingen in zijn de moor hoofden een oprukkend trendfenomeen geworden. Ik kan daar alleen maar superblij van worden. Voor mij waren en zijn ze nog altijd liefde op het eerste gezicht.

Foto's: Karin Prummel - Testa di Moro - NapolandaDeco - bij Casa Napolanda Napels

Dank voor het lezen. Delen heel graag.

Ciao, grazie e alla prossima!

Karin

 

P.s.: ben je benieuwd naar het verhaal wat bij de Testa di Moro hoort je leest het in hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.