De keramische dennenappel is een typische Zuid-Italiaanse woondecoratie vanwege hun symboliek en om huizen, tuinen en of balkons te verfraaien. Ontdek de diepere betekenis achter deze objecten en waarom het zo’n speciaal cadeau is om te geven of te krijgen.
Foto: Karin Prummel - NapolandaDeco - Keramische dennenappel vazen
Dennenappels zijn zoals iedereen wel weet de vruchten van dennen en sparren, maar ondanks dit eenvoudige uiterlijk hebben ze een zeer diepe en eeuwenoude betekenis.
Dennenappel & een klein beetje geschiedenis
In bijna alle oude culturen vinden we sporen van dennenappels. Van het oude Egypte, Griekenland, Babylon tot aan Mexico, maar ook in Noord-Europa. Het wijdverbreide gebruik van de dennenappel door de geschiedenis heen is te wijten aan het feit dat men het heeft gekoppeld aan een spirituele betekenis. Verrassend is de vergelijkbare betekenis in veel oude culturen.
De dennenappel, de vrucht van een altijd groenblijvende boom, zal nooit al zijn bladeren of in dit geval naalden allemaal tegelijk verliezen waardoor hij altijd weelderig en levend lijkt. Tezamen met de hoeveelheid zaden wat zo’n appeltje bevat en zijn gelijkenis met een ei, maakt dat het wordt geassocieerd met geluk, levenskracht, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid.
Door de positieve betekenis van de dennenappel is het zowel vroeger als vandaag de dag nog steeds heel gebruikelijk in Zuid-Italië ze in en rondom het huis te plaatsen als een goed voorteken voor gezondheid en geluk voor het hele gezin. Nu met meestal ook een decoratieve functie en zijn ze nu gemaakt van keramiek.
De pigna zie je overal
De Pigna (dennenappel) zul je in Zuid-Italië dan ook veel tegenkomen. Op balkons, op de zuilen van toegangspoorten van villa’s, begraafplaatsen, kerk en kloostergevels op de tafels bij restaurants en natuurlijk bij de mensen thuis.
Vakantiekiekje
Alle pigna’s (dennenappel vormen) hebben de meest uiteenlopende afmetingen, vormen, maar ook kleuren. Van rood tot kopergroen, van geel tot diepblauw, van terracotta tot goud. Soms hebben ze 1 kleur, anderen zijn meerkleurig of hebben decoraties op de voet. In uiterlijk kunnen ze verschillen van een hele dennenappel tot een zogenaamde halve waarvan de bovenkant open is zodat je deze kunt gebruiken voor bloemen, planten en of als fruitschaal, als bloemenvaas en zelfs als basis voor een lamp.
Foto: Karin Prummel - NapolandaDeco - Vaso pigna giallo
Foto: internet
Foto: Karin Prummel - NapolandaDeco - Vaas/pot halve dennenappel met gedecoreerde voet volledig handgemaakt
Geluksbrenger als cadeau
In het klein tot piepklein worden ze in Italië geschonken als bomboniere – weet eigenlijk niet eens hoe dat bij ons heet - , maar het zijn kleine presentjes die het bruidspaar cadeau doet aan de gasten als bedankje voor het aanwezig zijn bij het huwelijk.. Andersom, in een grote variant is het een geschenk van de gast of gasten als geluksbrenger voor het bruidspaar. Andere gelegenheden zijn bijvoorbeeld geboorten, diploma uitreikingen, jubilea of om een nieuw huis in te huldigen.
Foto: Karin Prummel - NapolandaDeco - Vaas/bloempot halve dennenappel 35 cm zwart
Detail & techniek
Los van de betekenis zijn ze mooi! En worden ze in interieurs vooral gebruikt vanwege hun schoonheid waarin je terugziet dat ze op ambachtelijke wijze gemaakt worden met oog voor detail en een techniektraditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Jarenlange ervaring, vakmanschap & passie
Ze worden nog steeds volledig en soms deels met de hand gemaakt. Dit verschil kun je zien. Dat noemt men een half fabricaat. Het voordeel van een half fabricaat is dat deze beter bestand zijn tegen vorst en regen, Tussen de "schubben" zitten geen kiertjes of naden waar water zich in kan ophopen daarom is deze variant voor ons klimaat geschikter mocht je de vaas/pot ook buitenshuis willen gebruiken. (bij vorst natuurlijk wel altijd opletten dat er geen water in staat) een foto met het verschil tussen handgemaakt en half fabricaat vind je op deze pagina.
Handgemaakt en 1 voor 1
Het hele proces begint bij het maken van de voet. Daarna wordt de basiskap/bovenkant gemodelleerd die na de 1ste droging worden samengevoegd. Vervolgens rolt de keramist iedere korrel (eigenlijk schutblad) tot gelijke grote in zijn handen waarna hij ze tussen duim en wijsvinger op de kap of kegel met een snelle en geroutineerde beweging in 1 x aanbrengt waardoor uiteindelijk de typische vorm ontstaat. Werk wat veel aandacht en nog meer behendigheid vereist. Tenslotte wordt het opnieuw gebakken en geglazuurd in iedere wensbare kleur. Met of zonder gedecoreerde voet. Het eindproduct heeft minstens 3 tot in sommige gevallen 5 droogbeurten in de oven gehad.
Een echte geluksbrenger
Onderschat de pigna in welke vorm dan ook niet. Zoals we nu weten is het geen eenvoudig ornament, vaas, bloempot of lamp, maar heel veel meer. Of je ze nu als geluksbrenger geeft of als mooi ornament koopt, je bepaalt uiteindelijk zelf de betekenis van dit belangrijke en fascinerende object. Een prachtig designstuk dat zowel in moderne als klassieke inrichtingen zal opvallen. Hoe je het ook wendt of keert; de pigna (dennenappel) is een echte geluksbrenger en een must-have voor ieder thuis.
Foto: Karin Prummel - halve dennenappel robijnrood met goud 25 en 35 cm
Dank voor het lezen en alla prossima!
Ciao, Karin
Onze dennenappel schalen/vazen zijn via e-mail te bestellen. Wil je ze liever eerst in het echt zien, dat kan natuurlijk ook. Ze zijn te zien en te koop bij Kuki Bloem (https://kukibloem.com/), MG-Beauty (https://www.mgbeauty.nl/contact/) , MD-Fashion & Shoes (https://www.mdfashionshoes.nl/contact) en https://www.florado.nl/ in Ermelo.
Reactie plaatsen
Reacties