Mimosa voor alle vrouwen

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 15:00

Mimosa voor la Festa della Donna – het feest van de vrouw

Op 8 maart is het Internationale vrouwendag. In Italië noemen ze het Festa della Donna – het feest van de vrouw.  In Nederland begint het langzaamaan wat meer bekendheid te krijgen, maar wordt het zeker niet zo uitbundig gevierd als in Italië. De officiële benaming is Internationale Vrouwendag.

Wat vieren we eigenlijk op deze Internationale vrouwendag?

Deze dag is ooit ontstaan om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw op het gebied van werk en kiesrecht. Tegenwoordig wordt er op deze dag wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de emancipatie van vrouwen, gelijke kansen voor iedereen en gendergelijkheid. Ook in Italië gebruiken ze deze dag om aandacht te vragen voor nog steeds veel problemen waar vrouwen mee kampen. Maar het vieren van een feestje op deze dag staat toch echt voorop. Veel vrouwen, vriendinnen, vrouwelijke collega’s komen samen op deze dag om gezellig uit te gaan of een hapje te gaan eten.

Wat heeft mimosa hiermee te maken vraag je je af?

De vrouwen in Italië krijgen op Internationale Vrouwendag of Festa della Donna een bosje of takje Mimosa van hun man of partner, maar de vrouwen geven dit ook elkaar. Dochter aan moeder of andersom, vriendinnen en of collega’s. Met de mimosa willen ze zonder het te zeggen uitdrukken dat ze graag zien dat deze persoon gelukkig blijft en dat ze daar graag hun steentje in willen bijdragen. Bekijk het  zoals je dat moet doen met de mimosa plant die ook verzorging nodig heeft voor een lang, gelukkig en bloemrijk leven.

Waarom mimosa?

In Nederland kennen wij allemaal wel de slogan “Zeg het met bloemen”. Die bestaat natuurlijk niet voor niets! Met bloemen kun je heel gemakkelijk een boodschap over brengen. Vrijwel elke bloem heeft zijn eigen betekenis en de mimosa staat voor gevoeligheid en kwetsbaarheid. Sommigen voegen daar ook nog krachtig aan toe. Deze vroege voorjaarsbloeier staat na de winter als 1 van de eerste planten weer te shinen. (in de mediterrane landen bedoel ik dan)

De trossen met gele bloemen van de mimosa zien er lief, pluizig en kwetsbaar uit. Met hun felgele kleur en heerlijke poeder achtige geur zijn ze een opvallende verschijning voor zowel je neus als je ogen in het vroege soms nog koude voorjaar. Door dit alles zijn ze het symbool van solidariteit onder vrouwen geworden. Wist je trouwens dat de blaadjes van de mimosa ultra gevoelig zijn voor aanraking? Probeer het maar, als je de blaadjes aanraakt krullen deze zich naar binnen. Bijzonder en kwetsbaar dus!

Maak het compleet!

Buiten het feit dat ik dol ben op “verhalen”, ben ik ook dol op mimosa en haar geur. Nu je precies weet hoe het zit en vooral wat je eventueel zou kunnen geven aan vrouwen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, of gewoon om de "zomaar", zeg ik: ga naar de bloemenzaak en haal een bosje mimosa voor jezelf of voor een ander. En heb je er geen vaas voor? Maak het feest compleet en kijk eens hoe leuk ze staan in onze kleine testa's.

Tot slot bestaat er ook nog een heerlijk drankje wat mimosa heet. Hou je niet van Mimosa als bloem?, kun je altijd nog een toast uitbrengen op het feest van de vrouw - Festa della Donna. Cin, Cin.

Bedankt voor het lezen en delen vinden wij leuk! Fijne Feste della Donna 

Ciao, Karin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.