De legende van het hoofd van de Moor (Testa di Moro)

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 13:26

Achter deze prachtige handwerkobjecten schuilt een tragische, zo niet ronduit macabere legende. Zoals zo vaak gebeurt kan ook deze legende alleen de liefde als hoofdrolspeler hebben. Een gepassioneerde band tussen man en vrouw met het tragische (s)lot van de dood. Ontdek hieronder de mythe van hartstochtelijke liefde en een ziekelijke jaloezie die tot wraak leidt. 

Foto: Testa di Moro: Karin Prummel - NapolandaDeco 

Liefde en jaloezie

Tijdens de overheersing van de Moren/Saracenen op Sicilië, tussen 1000 en 1100, woonde een mooi Siciliaans meisje met een rooskleurig gezicht in Palermo, in de Arabische wijk Al Hàlisah, tegenwoordig Kalsa genoemd. Het jonge meisje deed haar huishoudelijke taken zoals iedere dag en zorgde voor de talloze planten op haar balkon. Op een dag terwijl ze net weer haar bloemen en planten verzorgde kwam de Moor soldaat voorbij (dus van Arabische afkomst) en werd op slag verliefd op haar. De schoonheid van de vrouw bracht zijn hoofd acuut op hol. Hij aarzelde geen seconde, stelde zichzelf direct aan haar voor met de evenzo directe boodschap om haar zijn passie te verklaren. Het meisje, onverschrokken door zoveel hartstocht, liet er op haar beurt ook geen gras over groeien en beantwoordde hem met evenveel passie en liefde. Na een paar weken samen intens gelukkig te zijn geweest verdween de liefdesidylle omdat de jonge Moor niet helemaal eerlijk tegen haar was geweest. Hij moest namelijk binnenkort terug naar het nabije Oosten waar hij een vrouw en kinderen had die op hem wachten. De jonge vrouw realiseerde zich dat de knappe Moro niet langer alles voor haar en alleen voor haar zou zijn. Het hart van het meisje brak. Ze voelde zich verraden en in de greep van haar niet te temmen jaloezie doodde ze de Moor terwijl hij sliep om te voorkomen dat hij haar zou verlaten en met pijn en schaamte zou achterlaten.

Foto: Testa di Moro: Karin Prummel - NapolandaDeco 

Daar bleef het niet bij......

Daar bleef het echter niet bij. Ze besloot hem te onthoofden en zijn hoofd als vaas te gebruiken die zij in het volle zicht op haar balkon zette. Plantte er een basicilicumplant in die zij vanaf dat moment dag in dag uit met haar tranen zou besproeien voor haar overleden geliefde die door haar wraakactie nu voor altijd bij haar zou blijven. 

Jaloerse buren

De basilicumplant groeide zo mooi en weelderig dat de buren er jaloers op werden. Zij waren uiteindelijk degenen die bedachten om keramische potten te maken met het uiterlijk van de Moor. Vanaf dat moment begonnen Siciliaanse ambachtslieden prachtige vazen te maken in de vorm van een hoofd,  Van origine man bruin of zwart en de vrouw met een slagroomwit gezicht. Deze hoofden die je overal op het eiland Sicilië en daarbuiten tegenkomt werden de eeuwige beeltenis van verraad in de liefde en het afwijkende verlangen naar bezit.

Foto: Testa di Moro: Karin Prummel - NapolandaDeco - bij Casa Napolanda

Testa di Moro een unieke woondecoratie

Tegenwoordig zijn er heel veel soorten en maten Moors hoofden met evenzo verschillende prijzen te koop. Onderscheidend zijn de keramische producties die volledig met de hand worden gemaakt zoals die van ons. Het zijn inrichtingsaccessoires geworden met aandacht voor de kleinste details en daarom geschikt voor het smaakvol inrichten van iedere omgeving, of het nu je huis, tuin, balkon of kantoor is. Ooit geboren als vazen voor bloemen of planten, maar omdat ze al zo prachtig van zichzelf zijn, kunnen ze ook heel goed worden gebruikt als een object of ornament. Ieder stuk is uniek, de een nooit gelijk aan een ander. Omdat het handgemaakt is kan het kleine onvolkomenheden hebben wat dan weer het gevolg van echt vakmanschap is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en decoraties om aan ieders smaak te voldoen. Voor de fans van de klassieke traditionele stijl tot liefhebbers van de meest moderne lijnen.

Foto: Testa di Moro: Karin Prummel - NapolandaDeco 

Dolce & Gabbana

Niet alleen (meer) op Sicilie zijn de hoofden populair, de waardering voor deze vaak unieke kunstwerken, want ja..... ik denk dat je ze zo wel mag noemen, is zelfs in de modewereld opgepikt. Dolce & Gabbana wijdden een paar jaar geleden een hele collectie aan de Moor's hoofden.

Foto's: internet

Onze collectie

Onze testa's zijn gesigneerd door de ateliers als teken van eigen productie. In sommige gevallen waar de hoofden ook edelmetalen dragen krijg je een certificaat van echtheid bij aankoop. Een kopie van het verhaal achter deze legendarische vazen wordt meegeleverd.

Waarom je vaak de hoofden als stelletje ziet

Dat is omdat er nog een tweede versie van deze mythe bestaat. In deze variant zou het mooie jonge meisje toebehoren aan een machtige adellijke familie. Ze werd verliefd op een Arabische man en had een hartstochtelijke geheime relatie met hem. Toen dit werd ontdekt, werden ze beide gestraft met de dood. Maar ook hier eindigt deze versie niet.... Als waarschuwing aan de bevolking werden de twee geliefden onthoofd en werden hun hoofden in het openbaar ontmaskerd om iedere als destijds ongepaste relatie te ontmoedigen. Deze tweede versie zou verklaren waarom je de Teste di Moro's meestal als een stelletje ziet. Een hoofd van een man en van een vrouw. Naast alle mooie verhalen over liefde, verraad en jaloezie kleuren deze typische vazen nog altijd de steegjes van Sicilië. Deze prachtige sculpturen zijn soms ware kunstwerken en  trekken je aandacht of je nu wilt of niet. Als ik voor mezelf spreek maakt het verhaal achter de vazen ze nog leuker dan ze al zijn. Deze eeuwenoude verhalen worden dan ook nog altijd vol trots doorgegeven van generatie op generatie.

Collectie

Bekijk hier onze collectie.

Bij vragen en of opmerkingen kun je ons bereiken via het contact formulier of WhatsApp. (06 16 958 023)

Dank voor het lezen en delen wordt zeer gewaardeerd.

 

Ciao, un caro saluto,

Karin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.